Wykonanie
Podpłomyki to płaskie placki wypiekane na rozgrzanej blasze lub kamieniach; W dzisiejszych czasach są surogatem chleba i nie mają w sobie kompletnie nic wykwintnego. A może jednak mają?Podstawowymi składnikami podpłomyka jest
mąka pszenna (najczęściej) i
woda, z których zagniata się dość zwarte, elastyczne ciasto, umożliwiające ręczne formowanie płaskich placków. Aby podpłomyki nie były tak koszmarnie zbite po wypieczeniu — dodajmy odrobinę
sody oczyszczonej, aby były smaczniejsze — dużą szczyptę
soli, aby były zdrowsze — nieco otrębów pszennych i z zupełnie przaśnego ciasta wychodzi coś, co można by nazwać całkiem niezłym wypiekiem.
Składniki na podpłomyki150 g
mąki pszennej 650,15 g otrębów pszennych,1/2 łyżeczki
soli,1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej,100 g
wody.Z powyższych składników zagniatamy ciasto jak na wstępie. Jeśli wyszło zbyt luźne — podsypujemy nieco
mąką, jeśli zbyt zwarte — dodajemy kapkę
wody. Formujemy dwa płaskie placki, nieco większe od dłoni. Pieczemy podpłomyki na mocno rozgrzanej patelni (bez tłuszczu), kamieniu nagrzanym w ognisku lub stalowej płycie kuchni węglowej. Ot i cała filozofia.Podajemy z dowolnymi dodatkami typu: kiełbasa, twarożek, konfitury — wedle uznania i bieżących możliwości. Smacznego!